Miért nem érdemes elkapkodni a beköltözést?

Számos hibát követhetsz el, ha túl gyorsan szeretnél beköltözni új otthonodba. Az eltökéltség persze érthető: ki ne akarna minél hamarabb a vágyott házban, lakásban élni? Összegyűjtöttük azokat a hibákat, amelyeket könnyű elkövetni a költözés hevében, ám egy kis figyelemmel, ugyanilyen könnyen el is kerülhetők.

MIRE FIGYELJ A BEKÖLTÖZÉSKOR

A túl gyors beköltözés egyik gyakori hibája: gondosan megmértél mindent, de az összkép mégsem működik

Nem elég, hogy szépen centire kiméred, mi-hogyan fog elférni a lakásban.

Mindenképp célszerű az arányokkal is foglalkozni, például, ha el is fér a kanapé, vajon megfelelő-e a nappali arányaihoz a mérete? Esetleg, ha centire passzol ugyan minden kiválasztott bútor, nem lesz-e túl szellős vagy épp túlzottan zsúfolt velük az összhatás?

Tipp, hogyan kerüld el ezt a hibát:

  • A beköltözés hevében még ne akarj minden szegletet megtölteni bútorral.
  • A legszükségesebb darabok elhelyezését követően, már a beköltözést követő hetekben tapasztald ki, hogy mi hiányzik, hol érzed üresnek a teret – add meg ennek a folyamatnak az időt.

A túl gyors beköltözés másik gyakori hibája: a lakást nem egészében nézted

Eltervezed, mely helyiség milyen stílusú lesz, milyen bútorok kerülnek oda, milyen lesz a fal árnyalata… A nappali világos és vidám, a háló sötétebb és pihentető, a konyha meg a zöldségek, virágok ezer árnyalatában úszik.

Elvben mindez működik, hiszen nemcsak hangulatukban, hanem funkcionálisan is megfelelnek a terek azoknak a szerepeknek, amelyeket betöltenek. Azonban, van valami, ami mégsem 100%-os, ez pedig az összhatás.

Ha minden szoba más-más színben, netán teljesen más stílusban pompázik, a végeredmény kusza lesz, Te pedig – minden bizonnyal – elégedetlen.

Tippek, hogyan kerüld el mindezt:

  • Ne helyiségenként gondolj az otthonodra, hanem egy kerek egészként! Válassz neki alaphangulatot, amely az összképet meghatározza.
  • Például ez lehet „skandináv világot idéző”, „városi indusztriális”, „minimalista és praktikus” vagy épp „rusztikus és mediterrán”. Ezek csak alapötletek, amelyek mentén elindulhatsz.
  • Mindemellett, a különböző terekben elhelyezhetsz egyedi részleteket, akár a helyiségek fókuszpontjaiba is. Ez nagyon könnyen megoldható például vászonképekkel vagy dekorációs tapétákkal.

.

 

A túl gyors beköltözés harmadik gyakori hibája: bútordarabok, amelyek nem illenek össze

Nagyon gyakran fordul elő a gyors beköltözés és a nagy „akarás” hevében, hogy az ember mindenféle-fajta bútorokat összevásárol az első lakberendezési áruházban, ahová eljut. Sőt, még egy lépéssel tovább indulva ezen a vonalon, nem is azt veszi meg, ami igazán tetszik neki, hanem azt, ami raktáron van épp… Csak, hogy azonnal meglegyen minden, amire vágyik, kompromisszumot köt – természetesen annak rovására, hogy később jól érezze magát az otthonában…

Tervezd meg otthonod a beköltözés előtt!

Tippek, hogyan tudod ezt elkerülni:

  • Keresgélj bútorokat, és ments el mindent, ami tetszik, mindenféle árkategóriából – nem, ez nem a folyamat vége még, sőt!
  • Ezután, keress alapstílusokat, amelyek tetszenek – a fenti listából például ötletet meríthetsz.
  • Ha megvan az az alapstílus, amelyben legszívesebben élnél, készíts „moodboard”-ot – ez egy olyan virtuális tábla, amelyre bútorokat, dekorokat, kiegészítőket gyűjthetsz össze, ám csak egy adott stílusban. A táblára „pakolt” képek szépen megmutatják majd, mi-mivel illik össze.
  • Ez alapján vásárolj, és meg is lesz az egységes, szerethető hangulat.

Ha pedig mégsem szeretnél ezen a folyamaton lépésenként áthaladni, akkor kérj fel egy lakberendezőt, aki ennek szakértője, hogy segítsen az álomotthonod kialakításában:

Zselló Katica – „Megszervezem az otthonod”

Kapcsolat