Minimal design – a beton birodalma

Te is szereted az egyszerű, letisztult stílusú otthonokat? Szeretnéd saját otthonodban is ezt a trendet kialakítani, de nem akarod, hogy túl rideg legyen a beton? Mutatjuk mit kell tudnod a minimal designról!

Mi is az a minimal design

A minimál stílus lényege, hogy nem igazán van szükség dekorációkra, mert a berendezési tárgyak, bútorok, falak maguk a dekoráció részei. Jellemzője a letisztultság, egyszerű formák és a rendezettség, ami nyugalmat áraszt. Átlátható, egyszerű vonalvezetés és formatervezés jellemzi, ami modern hatást kelt.

A színek általában világosak és visszafogottak, hogy könnyen egymásba olvadjanak, és harmonikus hatást érjenek el. A mottó a lehető legkevesebb díszítés, és semmi felesleges dekorelem. Alapvetően a funkcionalitás és praktikusság jegyében történik a lakberendezés, ami nem azt jelenti, hogy az alapanyagok és a bútorok ne lennének magas minőségű vagy egyedi tervezésű darabok. A letisztultság inkább csak a szemnek és léleknek szól, és nem megy a minőség rovására.

A minimál design

 leginkább nagy terekben tud szerepet kapni, mert a legtöbb bútor és dekoráció nagy méretű, és így tudják a legjobban kifejteni a hatásukat. Jellemzőek rá a mutatósan és egyszerűen elhelyezett geometriai formák. A leggyakrabban előforduló színek a fehér, fekete, bézs, szürke, barna és ezek árnyalatai valamint kombinációi.

A beton birodalma a lakberendezésben

A betont és a betonmintás elemeket egyre gyakrabban alkalmazzák a lakberendezésben, mert rusztikus, vagy éppen indusztriális külsőt kölcsönöz a lakásnak. Modern, de mégis régies a megjelenése, egyszerű és letisztult, ugyanakkor mutatós.

A beton falak mellett a legújabb designtrendek betonhatású lamellákat is használnak, amikkel könnyen varázsolhatsz egyedi stílust a lakásodba. Szinte bármelyik helységben megállják a helyüket, és több funkciót is be tudnak tölteni. Elrejthetik a hibát a falon, a repedéseket és egyenetlenségeket, ugyanakkor kiválóak az előszobába fogastartónak is. Lehetnek térelválasztók, kijelölhetik az egyes terek funkcióit. Jól mutatnak díszítőelemként a nappali falán, vagy az étkezőben. A lamelláknak rengeteg előnyük van, könnyű őket tisztítani, és nagyon strapabírók is.

A lamellák mellett a beton tapétákat is használhatod olyan helyiségekbe, ahol nem akarsz látszóbeton falazatot. Kiválóak arra, ha teljes falfelületet szeretnél befedni, és betonhatásúvá tenni. Ezek is különböző színben kaphatóak, így ha különböző árnyalatokat választasz, akkor akár a betonhatású lamellákkal is kombinálhatod, így igazán exkluzív luxuslakás-feelinget alakíthatsz ki a minimál design mellett is.

Beton hatás modern tapétákkal

Kihez illik a minimál design?

Több hangulathoz is tökéletesen passzol, a modern mellett például a keleties, japán hangulatú lakásokhoz, képekhez is nagyon jó választás lehet, mert ezek általában egyszerű, letisztult formákkal alkotnak. Legtöbbször a fiatalok választják ezt a stílust, akik nem feltétlenül a hagyományok megőrzésében, hanem a modern urbanista stílusirányzatban találják meg önmagukat.