Tavaszi lakásdekor tippek

A tavaszi napsugarak már beragyogják a lakást, simogatják az arcodat a teraszra kiülve, test és lélek egyaránt várja a megújulást… És az otthonod is! Eljött az idő, hogy felfrissítsd a dekorációt, ehhez hoztunk most több hasznos tippet, amelyeket akár azonnal be is vethetsz.

Itt-ott még a téli dekor figyel? Ideje elpakolni őket!

Mivel a tavasz idén (is) sokáig váratott magára, nehezen jött a friss, napsütötte hangulat, így könnyebben maradtak kint a téli hangulatú dekor-elemek is. Menj végig a lakáson, és ellenőrizd őket: hófúvásos díszek a potpourri-s tálban, egy-egy elöl maradt fényfüzér, rénszarvasos díszpárnák, norvégmintás plédek, szőrös papucsok, gyertyák…

 

Ha bármi ilyet találsz, azokat tedd el nagy dobozba, zárd le, és ha nem átlátszó anyagú, címkézd fel, hogy jövőre könnyedén megtaláld egy helyen a télies dekorációkat.

Télies helyett tavaszi dekorációk:

 

  • Helyezz ki egy szép tálban illatos potpourrit a dohányzóasztalkára vagy egy konzolasztalra.
  • Ha a gyertyákat évszaktól függetlenül szereted, keress színes, élénkebb, esetleg virág- vagy gyümölcsillatú változatokat – kézműves boltokban igazán különleges darabokra lehet bukkanni.
  • Díszpárnáidat / a -huzatokat szintén váltsd le tavaszias árnyalatúakra, sőt, akár más dekorokkal azonos színűeket is választhatsz, hogy harmonikus legyen az összhatás.
  • A vastag plédeket pakold el, azonban, ha van ilyened, a teraszra már kikerülhetnek színes takarók, amelyeket egy hűvösebb, ám napfényes kávézás alkalmával jólesik majd magadra teríteni.
  •  

Növények világa – cserélj, ültess, szerezz be újakat

A tavasz a növények ideje, ilyenkor érdemes velük is többet foglalkozni, és felhasználni őket a dekorációhoz. A lakásban élő cserepes növényeidet ültesd át a nagy tavaszi zsongásra, hogy kényelmesen növekedhessenek; amint pedig véget érnek a fagyok, a bent átteleltetett növények mehetnek is vissza a szabadba.

Ahol pedig van egy kis szabad tered, oda szerezz be új, színben illeszkedő vázákat, amelyekben minden héten lehet egy csokor friss, szezonális virág. Tulipán, vadvirág-csokor, nárcisz, rózsa… Bármi, amit igazán szeretsz!

Ha van erkélyed, teraszod, tedd rendbe, tisztítsd ki a virágládákat, tervezd meg, hova-milyen növények kerülnek majd. Ugyanígy, ha szeretsz kint grillezni, a sütő is előkerülhet már, hiszen pillanatok alatt fel fog melegedni az idő! Készíts listát, hogy kényelmesen tudj mindent beszerezni.

Mindezek mellett, a szervezetedet jólesően feltöltik, illetve, dekorációként is roppant hasznosak a cserepes fűszernövények. Például beszerezhető ilyen formában bazsalikom, rozmaring, borsmenta, petrezselyem is. Hűvösebb időszakban a konyhában, de később akár az ablakban vagy teraszon is nevelheted őket.

 

Az előszoba hangulata

Ugyan nem közvetlenül a dekorációhoz tartozik, ám a lakásba való belépéskor meghatározza az érzésvilágot, milyen ruhák, táskák stb. lógnak a fogason, vannak elöl az előszobában. A vastag kabátokat most már ideje eltenni egy szekrénybe, legfeljebb egyet hagyj elöl, ha még vissza-visszahűlne az idő reggelenként. Helyette kerüljenek ki a szezonnak megfelelő darabok, farmer- és bőrdzsekik, ballonkabátok, esetleg melléjük egy tavaszias színű táska vagy fonott kosárka is mutatós lehet.

Tavaszi dekoráció elképesztően egyszerűen: cseréld le a falakat díszítő vászonképeket is!

Akárcsak a díszpárnák vagy a kisasztalokon található díszek esetén, ugyanúgy a falakon látható dekor-elemek is cseréért kiáltanak a szezonváltással. A téli időszakban megfelelő vászonképeket cseréld le most egy színes, virágos változatra!

Ez, amellett, hogy rendkívül feldobja és tavasziassá varázsolja az összképet, egy extra gyors megoldás is az új szezon üdvözlésére, az otthon hangulatának frissítésére.

Tavaszi virágok – vászonkép