5 tipp, hogy a lakásból igazi otthon legyen

Amikor beköltözöl az új otthonodba, számos feladat áll előtted. Állapotától függően felújítás vagy épp csak tisztasági festés, háztartási gépek, bútorok, dekorációk beszerzése. De hogyan lesz a lakásból igazi otthon?

Ehhez gyűjtöttünk össze 5 fontos lépést.

 

1. Az otthon lelke a szín: gondold át alaposan, hova-milyen árnyalatokat választasz!

Sokan rontják el a színválasztást akkor, amikor egy-egy árnyalat jó ötletnek tűnik elsőre, később azonban kiderül, mennyire nem illik a lakásba vagy épp az egyéniségükhöz. Te ne kövesd el ezt a hibát, hanem minden színről tudatosan dönts:

 

figyelj a harmóniára: a lakás egészét nézd, ne csak egy-egy teret;

figyelj rá, hogy az egyes árnyalatoknak milyen pszichológiai hatása van: ne válassz például élénkítő narancssárgát a hálóba;

ne a trendek határozzanak meg, hanem a saját egyéniséged, személyiséged legyen a döntő!

2. Kényelem és praktikum: egy igazi otthon erről is szól

Szép az a kanapé, amit kinéztél, de vajon milyen rajta órákon keresztül heverészni? Csodálatosan mutat az a fotel az áruházban, de vajon nem túl nagy a sarokba, ahova kerülne majd? Ilyen és hasonló kérdéseket mindig érdemes átgondolni bútorvásárlás előtt.

A mi tippünk, hogy csakis olyan bútorokat vegyél meg otthonodba, amelyek illeszkednek a térbe méretükkel, kényelmesen tudod használni őket, és funkcionálisan is megfelelnek az életmódodnak.

3. A tér megtisztítása segít otthont teremteni

Ha Te / Ti újítottátok fel teljes egészében, akkor ez a veszély nem fenyeget; de ha akár csak részben is meghagytátok a lakást a korábbi állapotában, akkor érdemes az előző lakó nyomait eltüntetni. Sokan panaszkodnak például arra, hogy a falak, még egy tisztasági festés után is, hordozzák a korábbi háztartás szagát: ez könnyen megszüntethető gyakori párologtatással, illóolajokkal vagy füstölőkkel. Ugyanígy gond lehet, ha a festés után hanyag munka miatt még mindig látszik egy-egy lyuk helye a falon, itt nyilván az eltakarás az egyetlen megoldás.

Fotótapétával ez igencsak egyszerű, percek alatt a saját ízlésedre szabhatod a teret, kitakarítva belőle az előző lakó nyomait! Ezek például gyönyörű és egyedi darabok:

4. A növények is rengeteget dobnak az otthonosság-érzeten

A növények segítenek a tér levegőjének tisztításában, miközben szépek, látványosak és friss hangulatot teremtenek. Ráadásul, mivel rengetegféle szobanövény létezik, könnyű megtalálni az otthonodba illeszkedő darabokat. Ha nem vagy nagy növénybarát, akkor kérd ki szakértő véleményét arról, melyik térbe milyen példány illik, mennyi fényre van szükségük és milyen mértékű gondozást igényelnek. Ha tartasz az élő növények gondozásától, akkor persze csodaszép műnövényekkel is feldobhatod a közeget.

Vagy épp egy olyan fali dekorációval, amelyen nagy, zöld levelek vannak, megteremtve az igazi dzsungel-hangulatot. Szemezgess például innen:

Növények

design képek

5. A dekoráció sokkal fontosabb, mint a legtöbben gondolják

Igazán otthonos, személyes környezet dekorációkkal teremthető meg legkönnyebben. Ebbe sok minden beletartozhat, ám nézzük, mik azok, amikkel tényleg személyes lesz a tér!

  • emlékek: utazásokról hozott ereklyék, ajándékok;
  • könyvek: ezek is csodás dekorációk lehetnek, ráadásul szépen lehet játszani a kreatív elhelyezésükkel;
  • apróságok, amelyek az életedben fontosak: ha például gyűjtesz valamit, vagy van olyan hobbid, amely során alkotsz, ezekből érdemes legalább egy-egy darabot kihelyezni otthon;
  • azok a használati / dekortárgyak, amelyek hosszú évek óta minden otthonodban jelen voltak: ilyen lehet egy ékszeresdoboz, netán a kedvenc órád, vagy akár egy asztali szobor is.

Ha már dekoráció, nem mindegy, hogyan néznek ki a falaid!

Sokan panaszkodnak arra, hogy hiába készültek el az otthonukkal, hiába van meg a tökéletes árnyalat a falakra minden szobában, hiába teljes a bútorozottság, valami még mindig hiányzik… Nem véletlenül! Az üres, dekorálatlan falak gyakran keltenek félkész, sőt, akár rideg hatást is.

Felejtsd el az üres falakat! 😊 Válassz szuper kreatív fali dekorációink közül, akár csak díszítést, akár teljes falat befedő design tapétát keresel.