Mire figyelj oda az előszobában?

Az előszoba a lakás kapuja: minden belépő ezt pillantja meg először, itt kapják az első benyomást. Éppen ezért érdemes néhány dolgot átgondolnod, amik segítenek abban, hogy könnyedén és egyszerűen varázsold hívogatóvá a lakás kapuját is.

Mi jut eszedbe először, ha az előszobára gondolsz?

Egy sötét, kabátokkal telezsúfolt, cipőtengerben úszó, szűkös helyiség, amin mindenki igyekszik mihamarabb túljutni, a lakás belseje felé.

Nem túl szívderítő, igaz?

Az emberek általában kevés figyelmet szentelnek az előszobára, mondván: úgysem az a lakás legérdekesebb része, ezért fölösleges túlgondolni. Ebben részben igazuk is van, neked sem kell külön lakberendezőt hívni ehhez a feladathoz. Ha viszont azt szeretnéd, hogy kellemes belépőben legyen része minden vendégednek, pár dolgot nem árt átgondolni.

Mit várhatsz el egy előszobától?

Már a nevében is benne van a funkciója: ez az első szoba, amit meglátsz, az első benyomás, amit egy lakásról szerzel. Az előszoba tulajdonképpen felkészít arra, mi vár rád a lakás többi helyiségében: kellemes meglepetést és csalódást egyaránt okozhat.
Az előszobától tehát nem érdemes más várni, mint azt, amire való: hogy átmenetet teremtsen a külvilág és az otthonod belsőbb részei között, és bevezesse a vendéget a birodalmadba.

Ugyanakkor az előszoba nem csak vendégeid miatt fontos, hanem neked és családodnak is. Ez az a helyiség, ahova belépsz, leveszed a cipődet, kabátodat, és – optimális esetben –mellé akasztod a munkahelyi gondokat is, hogy otthonodban kipihenhesd a nap fáradalmait.
Még ha nem is külön helyiségről van szó, hanem csak egy kis fogasról az ajtó mellett, akkor is fontos, hogy a lakásból belépve azt érezd: otthon vagy.

De hogyan valósíthatod meg, hogy az előszoba betöltse ezt a szerepet? Nos, ehhez nem árt megfontolnod néhány dolgot.

5 tipp az előszoba tervezéshez

  1. Legyen stílusa az előszobának
    A legjobb természetesen az, ha a lakás hangulatához illeszkedik, esetleg annak egy finomabb, egyszerűsített változata. A nappali hangulatára reflektáló vászonkép például kiváló összekötő kapocs lehet a helyiségek között.
  2. Ne legyen sötét
    Bár a fényviszonyokat a lakásod adottságai igencsak meghatározzák, a sötét előszoba csak akkor jó döntés, ha szándékosan olyan. Ha viszont világosságot szeretnél, teremtsd meg! Ehhez lényeges, hogy a falak ne legyenek teljesen sötétek – ha mélyebb árnyalatot választasz, azt is érdemes feldobni egy-egy világos dekorral.
  3. Figyelj oda a világításra
    Fontos a jó világítás, ami azonban nem feltétlenül jelent túlságosan erős lámpákat. Kintről betoppanva nagyon zavaró lehet, ha az ember rögtön vallatófénnyel szembesül: használj inkább diszkrét, de megfelelő fényerejű hangulatfényeket, több helyen elhelyezve.
  4. Az előszoba soha ne legyen zsúfolt
    Egy fali fogas és egy cipőszekrény bőven elég bele. Ha nagy vendégség van, a rengeteg vendégcipőt úgyis esélytelen lesz elraktározni, a hétköznapokra viszont elég egy kisebb szekrény is, például praktikus paddal ötvözve.
  5. Elengedhetetlen a tükör
    Az előszoba nélkülözhetetlen része a tükör: távozás előtt ebben ellenőrizzük, rendben van-e minden, ráadásul a szűkös térben a teret is tágítja. Ha unalmasnak találod, vegyél rá valamilyen üvegfóliát: ezzel nagyon jól fel lehet dobni a tükröt és az egész előszobát is.

Az előszoba olyan helyiség, amin általában mindenki igyekszik minél hamarabb túljutni. Ezt legtöbbször a mérete is indokolja: legtöbbször csak néhány négyzetméter áll a rendelkezésre. Ez azonban nem jelenti azt, hogy teljesen érdektelennek is kell lennie: a fenti tanácsok éppen azt bizonyítják, hogy olcsón és egyszerűen, némi odafigyeléssel olyan helyiség alakítható ki belőle, ami méltó fogadótere lesz a lakásodnak.