Tapétázási rémálom

Így kerüld el a legnagyobb bakikat

 

Régi a tapéta a falon és lecserélnéd? Milyenre cseréld? Milyen legyen a felújított falfelület: tapéta vagy festés? Ha nem tudsz dönteni, íme néhány fontos információ, ami segíteni fog a döntésben.

A tapéták reneszánszukat élik, rengeteg gyönyörű, izgalmas, bohókás vagy épp elegáns minta közül választhatsz – a fotótapétákról nem is beszélve.

Azonban ha nem készülsz fel megfelelően a feladatra, a tapétázás igazi rémálom is lehet. Összegyűjtöttünk néhány dolgot, amire érdemes odafigyelni, hogy ne horror-, hanem sikersztori legyen a lakásfelújítás!

Hogy Ne legyen rémálom a tapétacsere?

Mielőtt nekiesel a tapétázásnak, vizsgáld meg a falat:

  • Van-e rajta most tapéta?
  • Ha igen, milyen tapéta van a rajta? (A tapéták típusairól érintőlegesen már írtunk ebben a cikkben.)
  • Festve van-e a tapéta?
  • Csak egy réteg, vagy többet is egymásra ragasztottak?
  • Ha nincs, van-e festék, és hány réteg?
  • Milyen módszerrel fogsz megszabadulni tőle?

A tapéta leszedésére rengeteg módszer van – nem véletlenül, hiszen nagyon sok féle-fajta tapéta létezik, amiket mind különböző módon raknak fel. Az egyik leggyakoribb módszer az áztatás: egy szivacs vagy festőhenger segítségével vigyél fel kis mennyiségű vizet a falra, szépen fokozatosan benedvesítve a tapétát. Amikor végigérsz egy falfelületen, kezd el elölről, és újra menj végig ezen a szakaszon.

Ha jól csináltad, akkor a tapéta felázik, és egész nagy darabokban le tudod szedni. Kicsit csalni tudsz, ha lyukakat csinálsz, így könnyebben átázik. Ezt akkor alkalmazd, ha több réteg van, vagy fűrészporos tapéta van a falon. Figyelj azonban arra, hogy sose áztasd túl, mert a lefolyó víz tönkre teheti a padlót, szegélyléceket is!

Óvárdesign tipp – használj Metylan tapétaleoldót 

..a festék nem nagyon engedi át a vizet. Ebben az esetben speciális eszközökre, szikére vagy spaklira van szükség. Ha a fal a tapéta alatt vakolva, vagy meszelve van, esetleg alapozás került alá (amit makulatúrának hívnak) akkor óvatosan ess neki a kapargatásnak, hogy utána ne kelljen órákat a falon lévő hibákkal bajlódni.

Léteznek tapétaleszedő készülékek, amik szintén áztatnak, de nem vízzel, hanem forró gőzzel. Ez viszont a ragasztót is feloldja, ezzel könnyebbé teszi a tapéta eltávolítását.

Tapétázzunk

 

Jöhet a tapétázás!

Amit a fűrészporos tapétáról tudni kell…

A fűrészporos tapéta ma is az egyik legnépszerűbb megoldás, mert ápol és eltakar. Alapvetően 2 rétegből áll, és a két réteg között található egy ragasztófelület, amelyre fűrészport szórnak – innen a neve is. A fűrészpor szemcséi lehetnek kisebb méretűek, ez finomabb változat, közepes vagy esetleg durva és nagyszemű is. Kifejezetten sűrűn használták a 90-es években, de még ma is elég népszerű, mert nagyon olcsó, könnyű vele dolgozni. A panellakásokban láthatod, hogy nagyon tartós is, ráadásul a szemcséknek köszönhetően optikailag eltünteti a fal egyenetlenségeit.

Ezt a tapétát mindig két réteg festékkel fedik. Legsűrűbben fehér színnel találkozhatsz, de bármilyen színre festhető.

Hátránya, hogy a kis rücskökön meg tud állni a por, ezért érdemes olyan festéket választanod, amit nedves ronggyal bármikor takaríthatsz.

Ha a célod az, hogy a lehető legegyszerűbben elfedd egy fal hibáit, miközben szép, színes felületet hozol létre, akkor a fűrészporos tapéta helyett számtalan olyan megoldást találsz oldalunkon, aminek felhelyezése és a tisztán tartása jóval egyszerűbb lesz. Sőt, gyakorlatilag korlátlan dizájnból válogathatsz, így biztosan találsz az otthonodnak megfelelőt!

Hogyan tapétázz festett falra?

A jó hír az, hogy egy-két réteg falfestés nem akadály abban, hogy tapéta kerüljön a helyiségbe. Arra figyelj csak oda, ha vékony tapétát választasz, hogy a falon található hibák nagyon látványosak lehetnek, ezért érdemes előbb meszelni, vagy egy makulatúra tapétát felhelyezni. Ez akkor is jó ötlet, ha a fal sötét vagy élénk színű, és annál világosabb, esetleg vékonyabb tapétát választottál, mert ha nincs alatta alapozás, akkor könnyen átüthet a falszín a tapétán. Az alapozással el tudod fedni a fal sérüléseit, ki tudod javítani a repedéseket, esetleges gödröket, hogy egyenes legyen a felület. Könnyebb ráragasztani, és szebben is fog mutatni a tapéta az otthonodban.

A másik verzió, hogy vastagabb, jó minőségű tapétát választasz, ami önmagában képes kiegyenlíteni ezeket az egyenetlenségeket.

Ha erre a pár dologra odafigyelsz, nem lesz rémálom a tapétacsere – a mi termékeinkkel akár 1 délután alatt újjávarázsolhatod a lakást, és olyan, modern otthonod lehet, ahova öröm hazamenni.