Te megengedheted magadnak, hogy ne figyelj a fűtésszámlára?

 

Te megengedheted magadnak,

hogy ne figyelj a fűtésszámlára?

 

Napjainkban mindenki számára fontos, hogy odafigyeljen a kiadásaira. Biztos te is elgondolkodtál már azon, hogy hol tudsz faragni belőle. Egy olyan egyszerű dolog, mint a tapétázás is segíthet. Mutatunk pár ötletet, hogy tudod lakásodat színesebbé tenni, és egyben csökkenteni a fűtésszámládat!

De mégis hogyan? - Megmutatjuk

Egy kis tapétatörténelem

Tudtad, hogy már időszámításunk előtt 200 évvel Kínában alkalmaztak tapétákat? Ekkor még lenszálakból, esetleg bambuszrostokból készültek. A papír elterjedése és a papírkészítés technológiájának fejlődése határozta meg a tapéta fejlődését is.

Természetesen az ipari fejlődés és a tömeges lakásépítések robbantották be igazán a tapétaipart. Magyarországon a II. világháború után rengeteg lakás épült, és a legfontosabb a könnyen, olcsón és gyorsan legyártható alapanyagok felhasználása volt, ezért a panellakások mind tapétázva voltak. A rendszerváltás után váltak elérhetővé a szebb és jobb minőségű tapéták.

Azóta a fejlődés nem állt meg: ma már rotációs nyomdatechnológiával készülnek a minták, amiket nyomóhengerekkel nyomnak a papírra. A színes tapéták esetében minden színhez egy henger van hozzárendelve, így ahány színből áll, annyi henger kellett hozzá. A tapéták sokfélék lehetnek, készülhetnek papírból, textilből, fából, bőrből, de még műanyagból is. 

Geometriai mintás fotótapéták

 

  • A legolcsóbb tapétákat könnyű papírtapétáknak hívják, ezek általában natúr vagy fehérített papírból készülnek. Ha ilyenben gondolkodsz, akkor tudnod kell, hogy ezek könnyen szakadnak, nehéz a felragasztásuk, és sajnos a fal egyenetlenségei is látszódni fognak.
  • A középnehéz tapétákból van a legnagyobb választék, hiszen majdnem minden alkalmazási körülményre megoldást nyújtanak. Ezek már strapabíróbbak, többrétegűek, és egy speciális tapétaragasztóval lehet őket rögzíteni. Érdekesség, hogy itt a falat kell majd bekenned a ragasztóval, és úgy ráhelyezned a tapétacsíkokat.
  • A nehéz tapéták leginkább egyedi igényekre készülnek és nagyon tartósak, mivel legtöbbször a hagyományos ragasztásos rögzítés helyett kárpitos technológiával kell őket a falra erősíteni. A nehéz papírtapétákat ezért hívják papírkárpitoknak is.
  • A papírtapéták hátránya, hogy tisztításuk közben nagyon figyelni kell rájuk. Ha bármi baleset történik, például egy gyerkőc csokis kézzel végigmancsol rajta, egy nedves ronggyal át lehet törölni, de a papír el tud ázni, ezért figyelj, hogy ne használj sok vizet.
  • Ennél jobb választás lehet a habosított tapéta, aminek a felső rétege műanyagból készült, így nyugodtan lehet tisztítani és a felrakása is könnyű.
  • Nagyon elegáns és elterjedt a selyem tapéta – másnéven vinyl tapéta -, aminek a felülete a nevével ellentétben nem selyem, hanem egy erős műanyagréteg. Ezt speciálisan állítják elő, hogy selyem hatást eredményezzen. Ennek a felrakása már nagyobb szakértelmet kíván, mert a vastagabb rétegek miatt nehezebb, ezért vagy a szakembert, vagy a ragasztót jól meg kell választanod.

Hogy segít a tapéta a fűtésszámládon?

Miután megismerted a tapétákat, már logikussá válik, hogy egy tapéta minél több rétegből áll, minél vastagabb, annál jobban tud segíteni a hőszigetelésben. Egy panellakás esetén például igen nehéz a külső szigetelést egyénileg megoldani, de a belső fejlesztésként a tapéta jó megoldás lehet. Ha jól választod meg a színét, és a mintáját, akkor ráadásul melegség-érzetet is ad, így alacsonyabb fűtésszámla mellett is komfortosabban fogod magad érezni az adott helyiségben.

A tapéták mai napig fejlődnek, és már kifejezetten hőszigetelő tapéták is elérhetők. Ez azért jó neked, mert a lakásod szépül is, és a méretéből sem veszít. Sokkal olcsóbb megoldás, mint a külső szigetelés, és könnyű felragasztani. Egyszerű „csináld magad lakásfelújítás”, amivel még több pénzt tudsz megspórolni – és legyünk őszinték, ez az ilyen projekteknél mindig jól jön.

Ha nincs is szükséged a hőszigetelésre, akkor is érdemes tapétával dekorálni a lakásod, mert  elképesztő a kínálat, minden stílushoz találsz odaillőt.