Skandináv stílus – az Ikea-n túl

Skandináv lakberendezés? Akkor IKEA – gondolják sokan, és nem is járhatnának messzebb az igazságtól. Mert bár a svéd bútoráruház valóban skandináv gyökerekkel rendelkezik, de a stílusa sokkal inkább nemzetközi, hiszen számtalan országban kaphatóak a bútoraik. A skandináv dizájn ennél sokkal több és sokkal izgalmasabb. 

Olvass tovább, és elmeséljük a részleteket!

Attól még, hogy a bútoraidat a lehető legkisebb csomagolásban viszed haza, hogy utána az apró darabok és csavarok segítségével létrehozz egy szekrényt, ágyat, vagy konyhabútort, még nem lesz skandináv stílusú az otthonod. Még akkor sem, ha ez a művelet két órán keresztül tartott. Ami igen nagy kár, ugyanis elég menő ízléssel vannak megáldva ezek az északi népek. És nem feltétlenül a kék színű, sárgabetűs áruház berendezett szobáira gondolunk!

Melyek a fő jellemzői a skandináv stílusnak?

 

A két kulcsszó a letisztultság és az otthonosság. A design varázsa főleg a világos helyiségekben, a fehér, vagy világos falakban rejlik. Ez a kiindulópont. Ne aggódj, a fehér nem lesz unalmas: egy ilyen alappal akár minden héten máshogy rendezheted be az otthonod, mert a fehérhez gyakorlatilag minden szín megy. Ha kísérletező kedvedben vagy, nincs veszítenivalód!

Ha belépsz egy skandináv nappaliba, akkor az első dolog, ami feltűnik, a szoba közepére belógatott hatalmas lámpabúra lesz, kifejezetten népszerűek az úgy nevezett „gömb lámpák” vagy nagy méretű papírlámpák.

A design jellemzői közé tartoznak továbbá a fabútorok minden mennyiségben. Ezekben az a jó, hogy a fehér falhoz hasonlóan, ezek is szinte jól mutatnak mindenféle kiegészítővel. Jellegzetesek a fából készült összecsukható székek, melyek nem csak szépek, de praktikusak is. A fa sokszor a falakon is megjelenik egy-egy díszítőelem vagy akár komplett lambéria formájában is.

Vászonképek a falon

A skandináv stílus megköveteli, hogy kerüljön némi dekoráció a falra. Több dolog is passzolhat hozzá:

  • Maradhatsz a semleges színű daraboknál, mint például a fekete- fehér képen megörökített grafikai minták, szarvasok vagy a fantázia alkotta hegyvidék
  • Szintén nagyon divatos, ha a semleges színű bútorok mellett a fehér falon egyetlen intenzív színű vászonkép díszíti a szobát. Érdemes leginkább a kék árnyalatokban gondolkozni, hiszen sok helyen csempészik be ezt a színt is az otthonukba, így rögtön ellensúlyozzák a világos színek adta sterilitást.