Lakáseladás gyorsan

Amikor a lakásod eladása mellett döntesz, nyilván nem szeretnél hónapokat várni az eredményre. A gyors lakáseladásnak azonban megvannak a maga trükkjei. Természetesen, ahogy sok más dologban, úgy itt is nélkülözhetetlen a pozitív első benyomás, hiszen ez kelti fel a vágyat…

 

hogyan kelts vágyat az ingatlanod iránt?

A gyors lakáseladást segítik a megfelelő fotók

Nem ördögtől való az elképzelés, hogy valaki már a képek alapján beleszeressen az ingatlanodba! A fotók akkor lesznek vonzók és megnyerők, ha az alábbi lépésekre kiemelten figyelsz:

1 Megfelelő állapot

Egy tisztasági festés, szükség esetén a felületek korrigálása nélkülözhetetlen ahhoz, hogy vonzó legyen a lakásod a fotókon. Ugyanez igaz a burkolatok állapotára is. Nyilván, ha nem felújítottan árulod, nem kell feleslegesen kicsinosítani, viszont a tisztaság, rendezettség elsődleges.

2. Árulhatod a lakásod bútorozott formában vagy akár üresen is, a lényeg, hogy inspirációt adjon

Számít, hogy ne legyen túlzsúfolt a fotókon (sem) az ingatlan, hiszen akkor nem fog látszani, pontosan mit is lehet vele kezdeni. Persze, ha nem bútorozva szeretnéd eladni.

3. A fotók minősége is sokat számít

Lehetőség szerint, ne sötétedéskor készítsd a képeket, hiszen akkor a fényviszonyok nem lesznek megfelelőek, hanem nappal. Ha vegyes tájolású a lakás, akkor mindenhol az arra ideális órában fényképezz! A keleti oldalon a délelőtti időszak, a délinél a nappali órák bármelyike, a nyugati és északi tájolású helyiségek esetén pedig a kora este ideális a fotókhoz.

4. A szerkesztést sem érdemes „túltolni”

Vagyis nem kell nagyon felhúzni a kontrasztot vagy a telítettséget, pláne nem érdemes retusban gondolkodni. A természetellenes állapot nem vonzó, sőt, inkább olcsó hatást kelt. Azt üzeni, a lakás „rászorul” a szerkesztésre.

 

5. A gyors lakáseladáshoz nem kellenek felesleges részletek

Nagyon trendi a lakberendezés témájú blogokon, profilokon az úgynevezett „detail”-fotó, viszont egy lakásvásárlás előtt állva senki nem kíváncsi az asztalon pihenő virágcsokor és a függöny találkozására a napfelkelte fényében. Kellemes érzéseket kelthet, ám nem befolyásol semmit. Inkább élhető fotókat készíts, vagyis teljes, jól látható képeket mutass a helyiségekről, illetve, adott esetben ezek nagyobb részleteiről. A részlet-fotók akkor helytállók, ha például a fal vagy a csempe állapotát mutatod meg rajtuk keresztül.

 

6. Ha teljesen üres a lakás, vagy erősen felújításra szorul, akkor pedig gondolkodj látványtervben!

Nyilván, nem a valóság megmutatása helyett, hanem mellé, azt kiegészítve, tovább gondolva. Ennek köszönhetően a vevő könnyebben el tudja majd képzelni, mit is lehet kihozni a lakásból, kap egy kis inspirációt hozzá.

7. A fotózás mellett egyre nagyobb teret hódítanak maguknak a méretarányos virtuális séták is…

Ezek nem videók, hanem pontról pontra bel lehet barangolni rajtuk keresztül a lakást. Ilyenkor az ingatlant szinte lépésről lépésre fotózzák be. Megadva a pontos méreteit, a speciális kamerához tartozó szoftver teljesen arányosan köti össze a virtuális túra elemeit egymással, hogy a lakás végül „besétálható” legyen.

Mire figyelj nemcsak a megfelelő fotókhoz, hanem a lakásnézők fogadásakor is?

Befolyásoló tényezők lehetnek a lakásban érezhető illatok.

Amerikában nem véletlenül szokás ilyenkor süteményeket sütni előzőleg az ingatlanban, az „otthon” illata pszichológiai hatást gyakorol a potenciális vásárlókra. Nálunk azért nem szokás eddig elmenni, a friss, tiszta illatok bőven elegendőek, amelyek diszkrét lakásparfümökkel érhetők el leginkább.

 

Nélkülözhetetlen, hogy a lakásban rend legyen, ne legyenek elöl személyes holmik. Még az olyan apróságokra is érdemes figyelni, mint a mobiltöltő, mert hiába „funkcionális”, a kígyózó kábelek nem nyújtanak szép látványt. Emellett pszichológiai üzenetük is van: minden személyes holmi, beleértve a töltőt, a falakra kitett képeket vagy akár a könyveket a polcokon, azt üzenik, itt már lakik valaki. Ezáltal a tér idegennek tűnik a vevő számára, aki valaki más otthonát, nem pedig a saját majdani lakását fedezi fel benne. Pedig a gyors eladáshoz az a cél, hogy magáénak érezze!

A siker érdekében, néhány dekorációval azért érdemes feldobni a falakat, bent lévő bútorzat esetén a polcokat is. Ezek legyenek inkább személytelen, ám stílusos változatok, pl. könyvként egy-egy album vagy szép borítóval bíró verseskötet, netán hengergyertyák vagy (mű)növények. A falakra pedig a designos vászonképek jelentik a legjobb választást,

 

Például, amilyeneket itt is találsz!