Íme, az otthonom!

Biztosan Te is észrevetted már, hogyha belépsz egy-egy térbe, akkor mindig, mindenhol ugyanazt nézed meg először. Bár egyénenként eltér, pontosan milyen pontokra vagyunk fogékonyak, a pozitív érzéseket és a harmóniát keressük mindannyian.

Részletektől az egészig, egésztől a részletekig

Ami különbség szokott lenni ember és ember közt, hogy előbb a részletek mentén néz-e körbe, vagy az egészből indul el, és fejti vissza a részeket.

 

Ha valaki a részleteket látja meg először, akkor jellemzően valami figyelemfelkeltővel, vagy legalábbis, számára lényeges elemmel indul el a szeme körbe a lakáson. Például, feltűnik neki egy szép függöny, egy csillár, vagy akár egy különleges tapéta is rögtön felkelti a figyelmét. Ennek mentén figyeli meg a további részleteket, és halad lépésről lépésre, újabb és újabb szépségek után kutatva.

Ha Te is a részletek mentén indulsz el az egész felé, akkor bizonyára Rád is jellemző, hogy a részleteket elkezded egymással összehasonlítani, például, hogy a fali vászonkép illik-e a Buddha-szoborhoz, vagy a fotel stílusa passzol-e a nappali többi bútordarabjához… Így méred fel végül az összhatást, a teljes képet.

Akik eleve az egészből indulnak ki, és innen fejtik fel a részleteket, első körben mindig benyomásokat érzékelnek: például, hogy harmonikus-e a közeg, jó érzéseket kelt-e, vagy akár pont az ellenkezője, diszharmonikus és kellemetlen érzés ott lenni. Ilyenkor elindul a kíváncsi fürkészés is, hogy miért van vagy épp miért nincs harmónia a térben, miért kelt ilyen vagy olyan érzéseket?

Mindkét esetben igaz persze, hogy nemcsak a különböző formákat, stílusokat figyeli meg az ember, hanem a színeket is. A színeknek, amellett, hogy egymással milyen kapcsolatban állnak, pszichológiai hatásuk is van, az egyes árnyalatok más-más érzéseket keltenek az emberben. Itt persze a személyes érzésekés is eltérhet, például az alábbiak szerint is:

 

  • A lila alapvetően a spiritualitás, lelki egyensúly színe, azonban sokakat nemcsak megnyugtat, hanem el is fáraszt a hatása.
  • A zöld a természetesség és egészség színe, azonban sokakban nem biztonságérzetet, hanem – vélhetően a kórházak miatt – frusztrációt ébreszt fel.
  • A sárga a vidámság és a kreativitás, illetve életenergia árnyalata, viszont számos ember érzi túlzottan soknak, túlzottan vibrálónak.
  • A fekete pedig a közmegítélésben ugyan a gyász színe, a szomorúság mellett vannak, akik számára inkább elegáns és kellemes érzéseket ad.

Ötletek, hogyan árasszon a lakásod „jó energiákat”

Ha nemcsak látvány-, hanem érzésvilágra is szeretnél kellemes kisugárzást adni a lakásodnak, akkor olyan dekorációt válassz, amely vezeti a szemet. Ez lehet például egy adott téma is, amelyet otthonod berendezése és kiegészítői egyaránt lekövetnek. Pl. „a dzsungel” vagy „a virágoskert”, esetleg egy adott stílushoz való alkalmazkodás is jó megoldás – a mediterrán és skandináv is népszerű lehet.

Ugyanígy fontos, de kevesek által figyelembe vett szempont a járólap vagy a parketta irányának harmóniája, amely könnyedén vezeti a szemet, és közben érzésvilágban is harmónia teremthető általa.

 

Az alapvetően letisztult enteriőrök mellett pedig egyre többször válik fontossá, hogy egy-egy látványos, energikus része mégis legyen a lakásnak. A „wow”-hatás elérhető számos egyéb dekoráció mellett egy kiemelt, egyedi központi fallal is. Itt a bonyolult egyedi festés helyett design-tapétákban érdemes gondolkodni, amelyeknek ugyanúgy a felhelyezése, mint később akár a cseréje is könnyedén lehetséges. Látványvilága és igényessége pedig nem marad el a festett változatétól. Jelenlegi kedvenceink a:

DREAMFLOWERY TAPÉTÁK – kattints, és nézd meg a lehetőségeket!

Dream Flowery tapéta kollekció