Új otthon – beköltözés – a legfontosabb időpontok

 

 

 

Milyen időpontokat tarts szem előtt a beköltözés során?

Szinte lehetetlen olyan lakást vagy házat venni, amivel semmi teendő nincs. Ha megtalálod álmaid lakását vagy házát, akkor is biztos, hogy felújításra szorul, vagy legalább egy tisztasági festésre fog kelleni. Megmutatjuk neked, hogy mikre figyelj egy felújítás során!

Szakemberek a beköltözés előtt

A felújítás mértékétől függően különböző szakemberekre lehet szükség. Minél több a felújítani vagy átalakítani kívánt rész, annál több szakemberről van szó, és az ő munkájukat neked kell összehangolni, szem előtt tartva, hogyan jönnek egymás után a munkafolyamatok. Ha pedig az egyik szakember megcsúszik, borul az egész.

Ha nem akarod ezt a nyűgöt a válladra venni, megkereshetsz egy generálkivitelezőt, aki az egész felújításról egyben gondoskodik, és vannak saját szakemberei, vagy alvállalkozói, illetve rugalmasan tudja módosítani a folyamatokat, ha valahol csúszás van.

Ha viszont nincs szükség túl sok felújításra, akkor érdemes lehet külön-külön jó szakembereket találni. A szakemberekkel érdemes előre lefixálni az időpontokat, megkérni őket, hogy jöjjenek el a lakásodba, házadba, és mérjék fel a munkákat előre. Így tudnak árajánlatot is adni, és meg tudják állapítani, hogy az egyes munkálatok mennyi időt vesznek igénybe. Ez alapján tud egyik szakember a másik után következni, anélkül, hogy egymást akadályozzák.

A felújítás sorrendje:

  • Nagyobb felújítás esetén az első fontos ember a kőműves, aki a falazásért, betonozásért felel. Ő az, aki kivési a falakat, ha máshol szeretnéd elvezetni, vagy cserélni kell a csöveket. Megbízhatod ablakok megnagyításával, kicsinyítésével, vagy teljesen új ablakok, ajtók kivésésével. Sok lakásban kevés a konnektor, ha többet szeretnél, akkor már itt érdemes elgondolkodnod, hogy melyik szobában hol lenne praktikus, hogy a falakban el tudják vezetni majd a vezetékeket. Szintén a kőműves segít, ha aljzatkiegyenlítésre van szükséged. Ezek a munkálatok alapozzák meg a későbbi munkafolyamatokat.
  • Ezután jönnek a gépészek, akik cserélik, vagy beépítik neked a villany-, víz- és gázvezetékeket, és ide tartoznak a fűtésszerelők is.
  • A vezetékek cseréje vagy új kiépítése után jöhet a klímás szakember – amennyiben szeretnél klímát az otthonodba. Előcsövezi a klíma vagy klímák helyét
  • Ezután újra a kőműves jön, az ő feladata a betonozás és a vakolás.
  • A vakolás után, ha szükség van álmennyezetre, falakra, akkor jön a gipszkartonozás, és aztán már a csinosítás.
  • Készen áll az otthon a festőre. Egy jó festő glettel és fest, és az előre kiválasztott színeket csodálatos egyenletességgel viszi fel.
  • Ha nagy a felújítás, és burkolni is kell, akkor azt a festés után érdemes megejteni. Előtte azért nem, mert akkor nagyon sok munka festés előtt mindenhol le kell takarni a burkolatot, hogy ne legyen festékes, és a festőnek is nehezebb így dolgoznia. A burkolónak és a festőnek érdemes az időpontokat összeegyeztetni, mert a burkolás után a festőnek vissza kell jönnie és átnéznie a festést, az esetleges hibákat pedig javítani.

Óvárdesign tipp:

A szakemberek sorrendje mellett a másik legfontosabb tényező a lakberendezési tárgyak-, kiegészítők szállítási határideje.

Más és más szállítási idő vonatkozik a bútorokra, a hidegburkolatokra, a beltéri ajtókra és a kiegészítőkre, tapétákra-, fotótapétákra egyaránt. Ezek az időpontok ugyanolyan fontosak egy lakásszépítés során. 

Ne kelljen a szakembereknek várniuk a munkával a meg nem érkezett alapanyagok miatt!

A végső simítások

Ha mindennel végeztek a szakemberek, akkor jöhet a bútorozás. Persze itt is lehetnek eltérések. Ha olyan ötleted van, hogy az egyik falrészt dekorálni szeretnéd, de még nem tudod, hogy mivel, akkor ott érdemes a bútorokat előre behelyezni az elképzelésnek megfelelően.

Erre azért van szükség, hogy lásd mekkora hely marad a falból, milyen minta, szín mutatna jól, esetleg fotótapétát szeretnél, akkor melyik szín domináljon, milyen hangulatot szeretnél abba a helységbe. Ilyen esetben érdemes lehet először a bútorokat bepakolni, és utána hívni a festőt, viszont nagyon kell vigyázni a bútorokra. Vegyél rájuk takarófóliát, hogy ne legyenek festékesek, és biztos ne tudjanak megsérülni.