Tetőtér beépítés – Hogyan dekoráljam?

Szeretjük a tetőtéri lakásokat, mert kuckósak, hangulatosak, és ahány tetőtér, annyi kialakítás, vagyis garantáltan nem unalmasak. Ugyanakkor viszont tény, hogy a tetőtéri lakás lakberendezési szempontból rémálom is lehet: sehol egy egyenes fal, sehol egy derékszög, a bútorokat nagyon meg kell válogatni, hiszen a bútoráruházak tucat-darabjai általában nem férnek be. A faldekorációról nem is beszélve, hiszen oly’ ritkák és értékesek a függőleges, egyenes falak!

De nem kell, hogy ez visszatartson attól, hogy a saját stílusodhoz passzoló tetőtéri lakásod legyen. Csak egy kis kreativitás, némi varázslat és voilà: kész is a tetőtéri lakás dekorációja! 

Segítünk, hogyan csináld.

 

A tetőteret többféleképpen is hasznosíthatod. Sokan élhető teret alakítanak ki a legfelső emeleten mások tárolóhelyiségnek használják.

A tetőtér tökéletes hálószobának, pihenősaroknak, mivel félreeső rész, távol a nappali és a konyha nyüzsgő családi forgatagától. A gyerekeknek is kialakíthatsz egy saját birodalmat, de a tiniknek is tökéletes hely a kikapcsolódáshoz.

A ferde mennyezetű helyiségek berendezése nem egyszerű, de ügyes tippjeink segítségével egyszerűvé válhat. A tetőtér elrendezésénél ügyelni kell a belső tér esztétikájára is.

Annak érdekében, hogy a szoba eredeti karaktert kapjon, érdemes fotótapéta formájában nagy formátumú fali dekorációkat használni. Fő előnyük a minták sokfélesége és könnyű alkalmazásuk. A fotótapéták nem csak a teljes falon vagy a fal egy kiválasztott részén helyezhetők el, hanem a mennyezeten is. 

Ha a padlást hálószobának használjuk, akkor egy égbolt témájú poszter nagyszerű ötlet lehet. Az ágy fölé helyezett ilyen dekoráció megkönnyíti az elalvást.

A térhatású dekorációk remekül tágíthatják optikailag a teret és futurisztikus stílust vihetünk a szobába. A tetőtérben is jól működnek a városi tájakat ábrázoló dekorációk is. Ezek a dekorációk nagyvárosi hangulatot kölcsönöznek a belső térnek. Választhatunk Manhattan kivilágított felhőkarcolói vagy New York látképének szépségében gyönyörködnénk inkább.

Minden virág- és növénymotívum nagyszerű megoldás, segít a friss és természetes hangulat megteremtésében. Vonzóak a nagy zöld növények, a városi dzsungelek, vagy egy közeli, zöld mezőre vagy erdőre néző kilátás. Ráadásul a fotótapéták növényi motívumai tökéletesen passzolnak a fabútorokhoz.

Tetőtér ferde mennyezettel

Nagyon érdekes ötletet képviselnek a természetes anyagokat – fa vagy kő mintát utánzó tapéták. A falon elhelyezett tégla elsősorban az ipari enteriőrökhöz köthető, de sikeresen alkalmazható egészen más stílusban készült lakásokban is. Érdekes hatást érhet el, ha a falat eredeti, vörös tégla motívumú tapétával díszíti.

Ha szeretnéd egy kicsit melegebbé és hangulatosabbá tenni a szobát, használj fa motívumú tapétát. Érdekes fa megjelenésű tetőtéri tapéta közelebb visz a természethez. A téma kiválasztásánál számos lehetőség kínálkozik. A falat fa megjelenésű és padlódeszka mintájú fehér tapétával díszíthetve, még világosabbá tehetjük az általában sötét padlást.

És ha szeretnél túllépni a hétköznapokon, miért ne próbálnál ki egy olyan tapétát, mintha növények és virágok sokasága borítaná a tetőtéri szobát

Térnövelés fotótapétával

A szokatlan falfelületek és a tetőtérre jellemző ferdeség miatt ezt a helyiséget nem könnyű megtervezni.

A tervezés során gyakran olyan korlátokba ütközünk, amelyek a ferde mennyezetből fakadnak. Kis tetőtér esetén egy megfelelően kiválasztott fotótapéta segítségével látványban növelhetjük a teret. Egy nagyméretű dekoráció nemcsak teljesen új karaktert ad a szobának, hanem megváltoztatja a tetőtér teljes stílusát. A 3D tapétával történő vizuális nagyítással figyelemre méltó hatás érhető el.

Egy 3D fotótapéta segítségével akár egy futurisztikus folyosót vagy utcát ábrázoló városképet is életre kelthetünk az emeleten. Használhatunk egy erdei ösvény vagy egy hangulatos tóparti híd motívumát is.

A teret jelentősen korlátozó ferde falakkal érdemes széles panorámát használni. Kilátást varázsolhatunk a mezőkre, rétekre vagy hegycsúcsokra. Egy ilyen megoldásnak számos előnye van: az ilyen típusú fotótapétával a tetőtérben növelhetjük a teret, és kellemes, pihentető légkört teremthetünk a szobában..

Tetőtéri lakás

A fotótapétáknak vagy tapétáknak köszönhetően a tetőtérbe igazán eredeti enteriőrt alakíthatunk ki.

A trükk a megfelelő motívum kiválasztása. Ha hálószobáról van szó, akkor a legjobb, ha olyan mintákat használunk, amelyek a frissességhez és a természetességhez kapcsolódnak.

A ferde mennyezet tapétázása vagy festése a legjobb módja egy szokatlan tér kreatív és egyedi kialakításának. A dekorációnak napközben is érdekesnek kell lennie, és nyugtatólag kell hatnia ránk elalváskor. Ezért a legjobb, ha világos, tompa színeket választunk. A fehér és a szürke árnyalatai működnek a legjobban, de a dekorációnak csak a képzeletünk szab határt.