Mi alapján választasz éttermet?

 

 

Hogy válassz éttermet

ha a hangulat is fontos?

 

Minden ember különböző, vannak, akiknek szokásuk étterembe járni, és vannak akik csak nagy eseménykor, családi ünnepléskor jut el az étterembe. Sokan szeretnek visszajárni ugyanarra a bevált helyre, mások pedig inkább kísérleteznek, és mindig máshova térnek be egy ebédre vagy vacsorára. De hogyan találhatod meg azt, ahol nem csak az étel, hanem a hangulat is adott?

Milyen éttermet válassz?

Bár egyszerűnek tűnik, mégis az egyik legnehezebb döntés előtt állsz. Mit szeretnél enni? A magyaros, kínai, thai, indiai, vega ételeket szereted? Vagy jól esne egy pizza? Hamburger? Hot dog? Szendvics? Ha megéheztél, akkor még mindig el kell dönteni, hogy mi esne jól igazán. Milyen étterembe szeretnél menni, melyik ízvilágra vagy épp ráhangolódva.

Családi összejövetelek és baráti társaság esetén figyelembe kell venni a többiek ízlését is. Ha egyedül, vagy pároddal vagy, akkor kicsit könnyebb dönteni, milyen irányba induljatok.

Fontos szempontok étterem választásnál

Másképp választasz, ha sétálsz mondjuk a Balaton parton, vagy a Váci utcán, és más, ha otthon vagy, nincs kedved főzni, és elmennél valahova enni. Tovább bonyolódnak a szempontok a választás során, ha szíved választottját szeretnéd meglepni.

A külső

Összességében az első benyomás fontos, ezért az étterem külseje, a hívogató megjelenése az, ami megfog, hogy oda be szeretnél menni. Esetleg, ha otthonról választasz akkor számíthat a honlap igényessége, meg fogod nézni a galériát, hogy tudd mennyire szimpatikus számodra a hely. Ha például egy indiai étterem tele van indiai motívumokkal, színekkel, a felszolgálók hagyományos indiai öltözetben szolgálnak fel, teljesen más kulináris élményben lehet részed, mint ha bemész egy pláza indiai gyorséttermébe – még ha az étel ugyanaz is.

Ha szereted a különböző kulturális élményeket, akkor a keleties designú éttermek magával ragadó hangulata is tetszeni fog. Amennyiben inkább valami modernebbet szeretnél, és nem igazán rajongsz a csípős ételekért, akkor jó ötlet lehet egy hagyományos magyar, vagy egy trendi fúziós étterem, ahol jó minőségben készítik el a finomabbnál-finomabb ételeket, modern és kellemes dizájnnal ellátott enteriőrben.

A népszerűség

A második fontos pont az étterem választásnál, hogy mennyire népszerű. Ezt könnyen meghatározhatod, ha látod, hányan ülnek bent; egy sétálóutca esetén sokszor egymás mellett helyezkednek el a jobbnál-jobb éttermek, és némelyik tele van, a mellette lévőben viszont csak 1-2 ember ül. Ennek általában megvan az oka, ami lehet az ár, a felszolgálás minősége, az ételek ízvilága is. Ilyenkor legtöbbször oda érdemes menned, ahol többen vannak.

Ha interneten keresgélsz, látod az értékeléseket. Sok helyen nem csak pontot vagy csillagot tudnak adni minőség megjelölésére, de kommentet is tudnak hagyni. Találkozhatsz éttermeknél olyannal is, hogy a kommenteknél először nagyon jó véleményeket olvasol, aztán nagyon rosszakat. Érdemes megnézni a dátumokat, mert egy új főnök, egy új szakács rengeteget tud változtatni az étterem hírnevén.

A személyzet

Harmadik kiemelt szempont lehet, ha már bejutottál egy választott étterembe, a fogadtatás. A felszolgálók kedvességét hamar fel lehet mérni, már akár a belépésnél is. Udvariasan elkérik-e a kabátot, kedvesen megkérdezik-e, hány főre szeretnél asztalt, és odavezetnek-e a megfelelőhöz, vagy csak rámutatnak? A kezedbe adják a menüt, vagy ledobják az asztalra?

Az sem árt, ha mosolyognak, és tudnak segíteni a választásban. Az igazán jó felszolgáló tudja miből készülnek az ételek, tud melléjük bort vagy más italt ajánlani.  A személyzet alapvetően határozza meg egy étterem minőségét.

…és végül… az ételek!

Ha eddig minden rendben volt, akkor a következő lépcső, ami alapján szeretni fogod az éttermet: az ételek – mennyire nagy a választék és az milyen árban található az étlapon? Természetesen fontos az itallap is, főleg, ha szereted a minőségi borokat, söröket, röviditalokat. Itt már csak rajtad múlik, hogy mit eszel és iszol – ezek minősége alapján pedig könnyű eldönteni, hogy visszajössz-e ide máskor is. Ha egy étterem idáig végig elnyerte a tetszésed, akkor már csak a desszertet kell kikérni, és azzal már valószínűleg nem is lesz problémád.